Elda i kakelugn

Tips från sotaren och skorstensbolaget hur man bäst eldar i kakelugnen/kaminen:

  1. Innan man tänder brasan bör man (förutom att öppna spjället i kakelugnen förstås) ställa upp ett fönster litet på glänt i samma rum som kakelugnen. Då blir det bättre drag, vilket är en fördel precis i början av eldningen. Skorstenen är ju full av kall luft och det kan behövas litet extra tryck för att få bort den kalla luften i rökkanalen så snabbt som möjligt. Annars kan det ryka in litet eftersom den kalla luften i skorstenen är som ett nlock i rökkanalen. Man kan även ha ett fönster litet på göänt under hela eldningen för bättre drag.
  2. Elda ganska försiktigt i början. Det är bra att värma upp kakelugnen i lagom takt.

  3. Man bör inte stänga spjället för tidigt efter eldning. Det finns ju risk för att koloxid läcker ut. Säkrast är att stänga spjället dagen efter eldningen.

  4. Eftersom vi har mekanisk frånluftventilation i våra lägenheter är det mycket viktigt att samtliga tilluftsventiler över fönstren i alla rum alltid är öppna. Om dessa stängs blir det garanterat undertryck i lägenheten och då sugs det luft från rökkanalerna. Vidare så bör man stänga spjället i ugnen när man inte eldar för att undvika att det kommer luft från rökkanalerna den vägen.

  5. Tänk också på hur köksfläkten är inställd. Den går inte att stänga av helt eftersom lägenhetens ventilation går genom den och kan bidra till lufttrycket i lägenheten.