Elda i kakelugn
Tips från sotaren och skorstensbolaget hur man bäst eldar i kakelugnen/kaminen:
- Innan man tänder brasan bör man (förutom att öppna spjället i kakelugnen förstås) ställa upp ett fönster litet på glänt i samma rum som kakelugnen. Då blir det bättre drag, vilket är en fördel precis i början av eldningen. Skorstenen är ju full av kall luft och det kan behövas litet extra tryck för att få bort den kalla luften i rökkanalen så snabbt som möjligt. Annars kan det ryka in litet eftersom den kalla luften i skorstenen är som ett nlock i rökkanalen. Man kan även ha ett fönster litet på göänt under hela eldningen för bättre drag.
-
Elda ganska försiktigt i början. Det är bra att värma upp kakelugnen i lagom takt.
-
Man bör inte stänga spjället för tidigt efter eldning. Det finns ju risk för att koloxid läcker ut. Säkrast är att stänga spjället dagen efter eldningen.
-
Eftersom vi har mekanisk frånluftventilation i våra lägenheter är det mycket viktigt att samtliga tilluftsventiler över fönstren i alla rum alltid är öppna. Om dessa stängs blir det garanterat undertryck i lägenheten och då sugs det luft från rökkanalerna. Vidare så bör man stänga spjället i ugnen när man inte eldar för att undvika att det kommer luft från rökkanalerna den vägen.
-
Tänk också på hur köksfläkten är inställd. Den går inte att stänga av helt eftersom lägenhetens ventilation går genom den och kan bidra till lufttrycket i lägenheten.