Historia

Huset Knoppen 3 är ritat av arkitekt Gustaf Dethoff och byggt av Byggnads aktiebolaget Manheim. Det stod klart 1905/06.

Mitt emot Knoppen 3 låg ett ved/kolupplag som sålde bränsle till kakelugnar och kaminer i fastigheten. Skrotupplag, brädgårdar etc låg på Fridhemsskolans nuv. skolgård.

I Knoppen 3 fanns vid denna tid tre butiker: mjölkaffär, bageri och köttaffär.

Husen på båda sidor om Knoppen 3 är numera rivna och ersatta med modernare byggnader (S:t Göransgatan 84 byggdes ny omkring 1960, nummer 80 omkr 1970).

Huset Knoppen 3 är ritat av arkitekt Gustaf Dethoff och byggt av Byggnads aktiebolaget Manheim. Huset är byggt som ett T-hus, vilket innebär att fastigheten har en entré från gatan med trapphus så att man når såväl lägenheter åt gata som gård från samma trapp. Det är beläget på S:t Göransgatan 82 i kvarteret Knoppen i S:t Görans församling, Stockholm.

Huset stod klart 1905/06. Byggmästare Anders Gustav Björkvall, far till Lydia Flacke (som var farmor till Jan Flacke) förvärvade hela fastigheten ganska omedelbart efter färdigställandet (han ägde redan andelar i huset) och sedan har huset funnits i familjen Flackes ägo ända till dess byggföretaget SSM köpte huset 1993 och totalrenoverade det under 1994/95.

Huset har däremellan renoverats i olika omgångar från 1905 och framåt. Vid totalrenoveringen av hela fastigheten inreddes två ytterligare lägenheter med takkupor i vindsvåningen där tidigare bara funnits vindskontor och torkvind.

Jan Flackes minnen:

Huset bestod på den tiden av massor av enkelrum och små lägenheter samt ett fåtal större våningar. Min pappa bodde t ex i en tvåa tillsammans med sin mamma, en moster och två systrar. Han fick ha sin nya cykel i köket och måste varje morgon tända järnkaminen i hallen innan någon annan kommit ur sängen. Huset hade gasljus och något så modernt som hämtning av dasstunnorna via separat dörr mellan toalettutrymme och förstuga!

Från början hade huset gasljus, vedspisar, enbart kallvatten, egna TC i de större lägenheterna med en dörr inåt lägenheten och en dörr utåt trapphuset, så att latrinen skulle slippa bäras genom bostäderna. Till de mindre lägenheterna fanns gemensamt TC på varje helplan. I slutet av 1930-talet skulle varmvatten dras in (alla rör var klara) men kriget kom och med det svårigheter att få lån för inköp av central värmepanna.

Husets första primitiva duschrum (med varmvattenberedare för gas) installerades dock i en enskild lägenhet redan 1923. På 1970-talet byggdes ett dubbelt duschrum (”kommunalt”) på nedre botten (där ingången till hissen är nu) dit hyresgästerna under glada tillrop svassade upp och ner i badrock på morgnarna!

Vid renoveringen 1990 kan noteras att tre lägenheter (på egen begäran) fortfarande hade kvar sina vedspisar, och pga husets svaga elledningar användes alla kakelugnar flitigt. Spisarna var genomgående gasdrivna.

Någon hiss har aldrig funnits i huset förrän vid totalrenoveringen 1995.